miercuri, 7 iulie 2010

Istoric

Intentia de a forma un teatru independent ma urmarea din 1985, dupa o lunga perioada de activitate intensa la teatre municipale si de stat din Austria, Germania si Elvetia. Experienta din aceste teatre a fost bogata si fundamentala din foarte multe si importante puncte de vedere, (salut cu infinit respect si recunostinta pe Abby Kitzel, domnul David Esrig si Niki Wolcz) dar aveam de absolvit diverse experiente eliberate de autoritatea unui mentor, spre a-mi putea limpezi cautarea stilului propriu în ceea ce priveste reflectarea în experiment a teatrului cu continut misterial accesibil azi.

Calauze pe acest drum au fost si sunt: teatrul sacral din India, Teatrul-No, Teatrul Kabuki, Opera din Beijing, Teatrul grecesc antic, Comedia dell´Arte, Antroposofia creata de Rudolf Steiner.

În anii care urmeaza, nazuinta de a gasi forme noi de expresie pentru dimensiunea metafizica a teatrului, m-a dus la hotarârea de a creea un teatru independent.

Primul pas important în aceasta directie a fost primul teatru independent creat la München împreuna cu câtiva colegi minunati (salut Chris Thoma, salut Liviu Rozorea): „Teatrul în Cub”.

A doua încercare în acest sens a fost productia de la St. Polten, cu alti colegi minunati, (salut Werner Eng si ceilalti) fondând Teatrul „Pro Logos”.

Ce nu stiam pâna atunci, este faptul ca eu cautam fara sa stiu, din motive sigur legate de destinul meu, fondarea unui teatru în Romania. Întâlnirea cu tineri artisti preocupati de aceleasi nazuinte artistice a dus la formarea Teatrului Logos din Buftea si la dotarea salii din str. Visinilor 17 din Bucuresti.

Pe data de 12 octombrie 1998, Teatrul Logos devine persoana juridica si deci, exista ca entitate culturala.
Oswald Gayer            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu